Rólunk

Ha kíváncsi vagy rám…

Scrollable Text

Kostyál Erika vagyok, két, ma már felnőtt gyerek édesanyja. Mindig is szerettem a gyerekeket, ezért óvónőnek tanultam. Ennek ellenére mégis a szakmámban csak egy évet dolgoztam, mert az élet egész más irányba sodort. 2003-ban végeztem el a népi játszóházvezetői tanfolyamot, ahol megismerkedtem sokféle népi kismesterséggel, így a nemezeléssel is. Nagyon érdekelt ez az új anyag, amit egy marék szőrcsomóból lehetett létrehozni egy kis pancsolással, ezért részt vettem Jaskó Boró nemezkészítői tanfolyamán is. Az alapvető technikákat, fortélyokat tőle tanultam. A következő években autodidakta módon fejlesztettem tudásom, és a sok-sok tárgy elkészítése közben megszereztem a kellő uralmat az anyag felett. Mindezek mellet lehetőségem volt több, neves magyar és külföldi nemezkészítő mestertől is tanulni, így igen széleskörű ismeretekre tettem szert. Szinte szenvedélyemmé vált a gyapjúval, nemezeléssel való foglalkozás. Folyamatos fejlődésre és a határok feszegetésére sarkall a mai napig. Nem csak a hagyomány megőrzése, annak modern kultúrába való átültetése, újabb és újabb technikák felfedezése, elsajátítása, de a tudás átadása is fontos számomra. Több mint másfél évtizede folyamatosan tanítok kicsiket és nagyokat egyaránt. Először gyerekekkel kezdtem el foglalkozni, majd nem sokkal később már felnőtteket is tanítottam. Immáron 10 éve szervezek nyaranta saját nemezes táborokat. Az egykori hobbim a hivatásommá vált. Kézművest termékeimmel rendszeresen járok a Mesterségek Ünnepére, ahol vásározom és bemutatókat tartok. Rendszeresen részt veszek kisebb, nagyobb kiállításokon is. A papírforma sosem érdekelt, inkább csak a gyakorlati tudás. Idővel azonban beláttam, hogy ha már azon szerencsések közé tartozom, akik azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek, akkor bizonyos hivatalos formáknak is meg kell felelnem. Így Békéscsabán elvégeztem szakmai OKJ-s képzést is, majd szakoktatói vizsgát is tettem. Miért szeretem? Mert a pihe-puha, lágy gyapjúval dolgozni számomra játék. Mikor „játszom”, kiélhetem lelkületem olykor gyermeki mivoltát. Játszom a színekkel, formákkal, motívumokkal, beszélek a készülő játékokhoz, figurákhoz. Nagy hála van a szívemben azért, hogy főállásban készíthetem a nemezeimet, és taníthatom a fiatalabb nemzedéknek e gyönyörű ősi mesterséget. Célom átmenteni a mai ember életébe egy darabot a múltból, átadni a tudást, technikát, fortélyokat és az alkotás örömét.

Tanfolyamok

Scrollable Text

Nemezelés, fonás, festés, szövés… Tanulás és pihenés egy fedél alatt! Több mint 15 éve tanítom a nemezelés fortélyait az érdeklődőknek különböző témákban. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy tanítványaim közül jónéhányan már nem csak hobbiból, alkalmanként nemezelnek, hanem szakmájuk kiegészítéseként, vagy hivatásszerűen is foglalkoznak a nemezkészítéssel. Szeretnék további szakmai segítséget nyújtani Nektek abban, hogy még szélesebb körű ismeretekre tegyetek szert a Gyapjas műhely falai közt. Ezért a 2023/2024-es tanévben rendkívül gazdag programmal várlak benneteket immáron két helyszínen is, a megszokott Gyapjas műhelyben és a város szívében épült jurtában is. Az alap tanfolyamokon kívül, különböző témákban is lesznek kurzusok, ahol technikailag is bővíthetitek a tudásotokat és megismerkedhettek, más művészekkel is, ellesve tőlük speciális és praktikus fogásokat. A tanfolyamok közt találhattok, csak győzzetek választani a sok jó téma közül! 🙂 Lesznek Terveim szerint a következő években is lesz folytatása művészt kértem fel, hogy és lehetőségetek legyen egy helyen Most eljött az idő, hogy lehet Ahhoz, hogy profi szintre (akár megélhetési cél vezéreljen, vagy csak önmagáért az örömért történjen is) juttasd el magad a nemezelésben, nem feltétlen kell egy OKJ-vagy szakképzésre beiratkoznod ahol egy megszabott tanrend szerint tanulhattok. Hanem, érdemes minél több különböző nemezkészítőtől tanulni, akár ugyanabban a témában is. Hiszen minden művésznek, egyedi stílusa, más szemléletmódja, esetleg más technikája van. Tudom jól Az alkalmainkon egy átfogó tanfolyami programot állítunk össze izgalmas tartalommal, aktuális témákkal, a nemezeléshez kapcsolódó új és különlegességekkel, kreatív tervezéssel. Évről évre hívunk neves művészeket Németországból és külföldről, hogy izgalmas workshopokat kínáljunk Önnek szakértői irányítás mellett. Egy- és többnapos tanfolyamok is léteznek különböző témakörökben. A kínálat a ruházattól és kiegészítőktől a felülettervezési kísérleteken át, az ökonyomtatáson és transzfertechnikán át a belső dekorációig és tárgyakig terjed. Ezen kívül tanfolyamaink vannak a filc kezdőknek, az ékszer iránt érdeklődőknek, az állatok és fantázia lények szerelmeseinek. Böngésszen programunkban, tudjon meg többet a kínálatunkról, és hagyja, hogy inspirálódjon.

Webáruház

Scrollable Text

2018 év elejétől működtetek egy webáruházat Gyapjasbolt néven. Az áruházban minden olyan alapanyagot megtalálsz, ami valamilyen formában köthető a nemezeléshez. Megvallom, kicsit gyűjtögetős is vagyok, no meg aztán kísérletezés is nagyon vonz, ezért aztán nagyon sok félefajta gyapjút, különböző anyagokat, egyéb növényi és állati eredetű szálakat kipróbáltam, és használok ma is a nemezelés során, hogy különlegessé, izgalmassá, kicsit mássá tegyem a tárgyaimat. Ezért mindezeket az áruházban is elérhetővé teszem. Így óriási a szín, a gyapjúfajta és az egyéb kiegészítő szálak választéka. Az óriási kínálattal segítséget szeretnék nyújtani más nemezeseknek, legyenek akár vizes, vagy tűnemezelők, fonóknak, vagyis a gyapjú szerelmeseinek ahhoz, hogy könnyedén, egy helyen hozzájuthassanak ők is ezekhez a kiváló minőségű alapanyagokhoz.

Műhelyélet

Scrollable Text

Miután már nem fért el családom az otthonunkban a gyapjaimtól, 2011 novemberében, hosszas álmodozás és vágyakozás után, végre megnyílt a XVI. kerületben a Gyapjas Műhely, az én első „kicsi” nemezbirodalmam. Azonban 2022 áprilisában, bő 10 év után, eladták a házat, amely szuterénje otthont adott a gyapjaimnak és a sok alkotásnak, vidám nevetésnek, tanulásnak. Így, új helyet kellett keresnem a folytatáshoz. A XIV. kerületben, (Szomolány utca 37/b) egy kedves barátunk pincéjében találtam új otthont a Gyapjas Műhelynek. Bár „csak” egy garázs mögötti szuterént bérlek, mégis, ha betérsz hozzám, nem is gondolnád milyen klassz alkotó műhelyt rejt a kis szuterén mélye. Mintha csak egy színterápiás helyiségbe lépnél… A sok színes gyapjú és gombolyag, selyem látványa már önmagában is feltölt. Megtalálsz itt minden fajta-féle eszközt, ami a nemezeléshez használható. És nem utolsó sorban ez a helység ad igazi otthont bizonyos tanfolyamoknak, klubnapoknak, a közös nemezelés örömének. A kis konyha gondoskodik a komfortról és egy lelkes négylábú is biztosít az örök barátságáról (persze csak addig, amíg valami ehetőt tartasz a kezedben.. :-)) Egy nyugodt hely a rohanó világban, ahol sok barátság kötődik! Mindemellett 2021 nyarán egy másik vágyam is valóra vált. Már régóta dédelgettem magamban ezt az álmot… Nagyon szerettem volna (hmm… lehet, hogy a szakmám miatt…?) 🙂 egy jurtát építeni. Mindig is vonzott az a fajta különleges egység, jó energia és harmónia, amit egy ilyen “menedékbe” belépve többször is megtapasztaltam már. Eredetileg vidéken szerettem volna megvalósítani, de ez az út zsákutcának bizonyult. Így az irány budapesti otthonunk kertjébe mutatott. Úgyis megígértem szeretett négylábú barátomnak, Kira kutyámnak, hogy mikor majd nem tud felmenni a lépcsőn már, akkor lesz hova menjek vele. Hát így kezdődött… 🙂 Azóta a jurta már második műhelyként szolgál és persze egy igazi menedéknek. Konyha, mosdó, kanapé és egy hatalmas nemezelő asztal… minden ami kell az elmélyült alkotáshoz, egy félig modern, de autentikus környezetben. Itt nem tarok sok gyapjút, a tanfolyamokhoz szükséges alapanyagokat a Gyapjas műhelyből lehet összeválogatni és csak annyit hozunk át amennyire várhatóan szükségünk lesz.