Hagyományos, dombsorvarrott tarsoly készítés

Mi van a tarsolyodban?

A foglalkozáson egy, a forma és mintavilágában is hagyományos, dombsorvarrással díszített tarsolyt készíthettek Aba P. Ákos vendégművészünk irányításával. 

A foglalkozáson betekintést kaphattok a tarsolyok mintáinak formanyelvi struktúráiba (ami egyben utal a használatára is), óvó védő szimbólumaiba is. Az alkalmon elsajátíthatjátok a domborvarrás mellett a szironyöltést (amivel összeállítjuk a tarsolyt) és a kötélverést is. Az itt tanult hagyományos technikákat átültethetitek később más, modernebb alkotásaitokba is, gyönyörű, egyedi díszítéseket hozva ezáltal létre.  

Ákos gyönyörű mintákat hoz majd a díszítéshez, amiből kiválaszthatjátok a hozzátok legközelebb állót. Sőt, lehetőségetek lesz a mintagyűjteményének átrajzolására is, hogy a magatokkal vihessétek. 

Ráadásként, a nap zárásaként Ákos egy csodálatos előadást fog tartani a Csengersimai templom kazettás mennyezetéről. Megéri meghallgatni! 🙂 Részletek: ITT

Tudnivalók:

  • a tanfolyam minimum 5 – maximum 8 fő részvételével indul
  • teljesen kezdők is részt jelentkezhetnek, amennyiben tudnak hozni egy A4 -es méretű 5 mm vastag jól KIGYÚRT nemezlapot, vagy filcet!
  • az alkalmon résztvevőknek ingyenes a 17.30-kor kezdődő Csengersimai t. előadása, de a jelentkezési űrlapon szükséges arra is külön jelentkezni
  • a foglalkozás és az előadás is a JURTÁBAN kerül megrendezésre
  • kérdésed van és nem találtad a GYIK.-ben rá a válasz? Hívj, vagy keress meg bátran: ITT

Mit kell hozni?

  • 1 db minimum A4-es méretű, kb 5 mm vastag készre gyúrt nemezt. (A színt szabadon választhatjátok, de javasolt valamelyik natúr szürke bergschaf gyapjúból dolgozni, mert nem kell majd kimosni a minta átrajzolása után.)
  • 3 élű bőrvarró tűt, lehetőleg nagy lyukút, amin átfér egy fonál. (ha nincs, akkor megoldjuk sima tűvel is)
  • ceruzát, papírt, ha szeretnéd átrajzolni Ákos mintáit, esetleg jegyzet füzetet

Időpontok:

  • 2024. Április 27. (szombat) 9 – 17 óráig + előadás 17.30 – 19.30 óráig
  • 2024. Szeptember 21. (szombat) 9 – 17 óráig + előadás 17.30 – 19.30 óráig

Ár:

24.800 Ft Az ár tartalmazza a felhasznált fonalak árát és az esti előadáson való részvételt.

Aba P. Ákosról:

Ákos 1988 óta nemezel már, tanult kirgiz és kazah mesterektől is. Fő irányvonala az archaikus mintafeldolgozás, a hun és az Árpád-kori ornamentika életre hívása. Elsődleges technikája a varrással történő nemez domborítás. Sokféle használati tárgyat készít, de elsősorban tarsolyokat és falvédőket. Szakoktató, aki OKJ-s képzéseket is tart, de tartott kurzusokat és előadásokat Angliában, Ausztriában és Üzbegisztánban is. Igyekszik beszélt nyelvé tenni a szerves jelrendszert, amit őseink használtak, akik minden fontos eszközükön beszédes jeleket hagytak ránk.