Csengersimai templom kazettás mennyezetének rejtett bölcsességei – előadás

Csengersimai templom kazettás mennyezetének rejtett bölcsességei – előadás

A Román stílusú (ma már műemlék), Árpád-kori csengersimai templomunk a legrégibbi a Szamos-partiak között. Feltehetően 1761-ben kapta meg a híres, festett kazettás mennyezetét. 
A kazettákra festett képek üzeneteket, jelképeket hordoznak, és állatövi jegy formákat is találunk közöttük, amikben összefonódik a csillagászat, asztrológia és a vallás. A gazdag növény, állat és égitest ábrázolásokból az egész üdvtörténetet kiolvashatjuk.
A fényjáték fő szépsége, hogy az évkör meghatározott idejében, a vasárnapi Istentiszteleteken pont azokat a kazettákat világítja meg a fény, ahol éppen az évkörben vagyunk. Ez az asztrál mítoszi hagyomány határozza meg az életünket, a természet működését, így ezen belül a mienket is. 

Ebbe a hagyományba segít nekünk betekintést nyújtani Ákos a közel 2 órás izgalmas előadásában, ahol külön részletességgel foglalkozik majd a 12 állatövi jegyet ábrázoló kazetták mintáinak elemzésével. 

Szeretettel bíztatok mindenkit, hogy ismerje meg ezt a csodás világot, megéri!

Tudnivalók:

  • az előadás a JURTÁBAN lesz, amelyen maximum 15 fő vehet részt (nem férünk el többen) 
  • a “Mi van a tarsolyodban” foglalkozáson résztvevőknek ingyenes az előadás.
  • ha esetleg a “Mi van a tarsolyodban” alkalom indulásához nem lesz meg a kellő létszám, úgy az előadás sem kerül majd megrendezésre (Ákos messziről utazik ide)
  • érdemes jegyzet füzetet hozni
  • az előadást Aba P. Ákos /Nemezkészítő, Szakoktató, Népi iparművész, a Népművészet mestere/ tarja
  • kérdésed van és nem találtad a GYIK.-ben rá a választ? Hívj, vagy keress meg bátran:  ITT

Időpont:

  • 2024.04.27. (szombat) du.: 17.30-19.30 óráig
  • 2024.09.21. (szombat) du.: 17.30-19.30 óráig

Ár:

4.900 Ft – A “Mi van a tarsolyodban” c. tanfolyam résztvevőinek ingyenes! (ami szintén ezen a napon van 9 – 17.00 óráig. Részletek: ITT

Aba P. Ákosról:

Ákos 1988 óta nemezel már, tanult kirgiz és kazah mesterektől is. Fő irányvonala az archaikus mintafeldolgozás, a hun és az Árpád-kori ornamentika életre hívása. Elsődleges technikája a varrással történő nemez domborítás. Sokféle használati tárgyat készít, de elsősorban tarsolyokat és falvédőket. Szakoktató, aki OKJ-s képzéseket is tart, de tartott kurzusokat és előadásokat Angliában, Ausztriában és Üzbegisztánban is. Igyekszik beszélt nyelvé tenni a szerves jelrendszert, amit őseink használtak, akik minden fontos eszközükön beszédes jeleket hagytak ránk.